ქურციკი (ჯეირანი) - 2 მარტში 2011 - Персональный сайт
კვირა, 04.12.2016, 17:15მოგესალმები სტუმარი | RSS
შემოიხედე
საიტის მენიუ
სასარგებლო ბმული
ჩვენი გამოკითხვა
Оцените мой сайт
სულ პასუხი: 389
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
შესვლის ფორმა
...
სასარგებლო ბმული
მთავარი » 2011 » მარტი » 2 » ქურციკი (ჯეირანი)
15:31
ქურციკი (ჯეირანი)

ქურციკი (ჯეირანი)


ქურციკი (ჯეირანი), ეკუთვნის ღრურქიანების ოჯახს. მოხდენილი ცხოველია წვრილი და მაღალი ფეხებით. სხეულის სიგრძე 95 105 სმ, თავი და ყურები შედარებით მცირე ზომისაა, კისერი წვრილია და გრძელი, რქების სიგრძე 30 სმ მხოლოდ მამრებს გააჩნია, მდედრებს ისინი სულ არ აქვთ არ იშვიათად. წონა 25-30 კგ. 
გავრცელებულია აღმოსავლეთ ამიერკავკასია, ერაყი, ირანი, ავღანეთი, შუა აზია, სამხრეთ ყაზახეთი, ჯუნგარია, კაშგარია,ჩრდილო ტიბეტი, გომი. აღმოსავლეთ ამიერკავკასიაში აზერბაიჯანი. საქართველოს ტერიტირიაზე ჯერ 19 საუკუნის მეორე ნახევარში ბინადრობდა სამგორის, ყარაიას, შირაქისა და ელდარის ველებზე და ნახევარუდაბნოებში. დღევანდელი მონაცემებით საქართველოში ქურციკი აღარ ბინადრობს, განადგურდა მე-20 საუკუნეში.
ველებისა და ნახევრადუდაბნოების ბინადარია. კარგად აქვს განვითარებული სმენა, მხედველობა და ყნოსვა. საფრთხის მოახლოვებისას თავს შველის გაქცევით, ამ დროს დიდ სიჩქარეს ანვითარებს. იკვებება ბალახოვანი მცენარეებითა და ბუჩქებით. შეუღლება მიმდინარეობს ნოემბერ-დეკემბერში. მაკეობის ხანგძლივობა 5-6 თვე. მდედრი შობს ერთს, იშვიათად ორ ციკანს.
იძლევა დელიკატესურ ხორცს და ტყავს, მაგრამ რიცხოვნობის მკვეთრი შემცირების გამო ნადირობა ქურციკზე ნადირობა ყველგანაა აკრძალული.

კატეგორია: ცხოველები | ნანახია: 880 | დაამატა: gio | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *:
სასარგებლო ბმული
ძებნა
სასარგებლო ბმული
კალენდარი
«  მარტი 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
ჩანაწერების არქივი